Как да запазим ябълките през зимата

Как да запазим ябълките през зимата

10 юни 2018

Нищо не може да се сравни с вкуса и аромата на току що откъсната ябълка. За съжаление, оставени на плота или в купата с плодове, ябълките ще започнат да губят свежия си вкус. Добрата новина е, че като ги съхранявате правилно, можете да им се насладите в продължение на месеци.

Изберете подходящи ябълки за съхранение - най-подходящи са по-сладките сортове. Сортовете ябълки, събрани в края на сезона, са склонни да бъдат по-дълго съхранявани.

Събирайте ябълките внимателно - когато събирате ябълки, внимателно ги обработвайте, като яйца. Те се нараняват лесно. Съхранявайте перфектните ябълки за дългосрочен период, но използвайте наранените за директна консумация или за приготвяне на различни видове ястия.

Съхранение на ябълките – подходящи са дървени касетки. Там ябълките, наредени една до друга, могат да „дишат“ и въздухът да циркулира свободно. Друг начин е да се увие всяка ябълка във вестникарска хартия, за да не се опират една до друга.

Поддържайте ги на хладно - идеалната температура на съхранение е от -1 до +1 градуса по Целзий с относителна влажност от 90 до 95 %. Ако нямате много ябълки, хладилникът е добър вариант.

Поставете ги в чекмеджето в найлонов плик с отвори в него или покрийте ябълките с влажна хартиена кърпа. Не съхранявайте други зеленчуци в едно чекмедже с ябълките, защото ябълките отделят етилен газ, който може да ускори узряването (презряването) на съседните продукти

 

Ако имате по-големи количества, потърсете хладно и тъмно място, което е относително влажно, като например мазе или гараж. Най-добре е температурата да е близо до 0-та! Опаковайте всяка ябълка - за предпочитане със стеблото, върху парче вестникарска или крафт хартия. Хартията държи ябълките отделени. Поставете обвитите ябълки в кутия или кош, една до друга.

Проверявайте периодично ябълките и премахвайте всички, които са развалени. Използвайте големите първо, защото те са склонни да станат меки преди малките. Ябълките продължават да узряват, така че разделете различните сортове (всеки сорт узрява за различно време).


Пицата е национално италианско ястие и е любимо на десетки хиляди хора в цял свят. Прототипът на пицата се е появил на трапезите на древните римляни.

прочети още

Пицата е национално италианско ястие и е любимо на десетки хиляди хора в цял свят. Прототипът на пицата се е появил на трапезите на древните римляни.

прочети още