Температура на сервиране на виното

Температура на сервиране на виното

10 юни 2018

Сервирането на вино не е точна наука, освен ако не сте маниак на тема модернистичната кухня. Целта на точното обслужване на виното е да се освободят най-добрите ароматни вещества в стъклото, без да се наруши вкусът.

Температурата на сервиране обаче е изключително важна и от решаващо значение за отключването на пълния вкус и аромати на виното. Важно е да запомните, че всяко вино има идеална обслужваща температура и една температура не е подходяща за всички.

При различните видове вина съответно има и различна температура, която е подходяща са сервиране. А именно:

- Розе, пенливи вина, белите вина от последна реколта – 6-8°C;

- Совиньон блан – 8-10°C;

- Шардоне – 10-12°C;

- Пино Ноар - 14°C;

- Малбек - 16°C;

 

Бели вина

Пенливите вина, свежите бели (като Совиньон блан) и розе вина се сервират студени. Но колко студени? Приблизително три часа в хладилника при 8°C и след това направо се налива.

Ако се поднесе по-топло, няма да усетим киселинността и свежестта ще бъде загубена.

Белите като Шардоне, които обикновено се държат в бурета, изразяват аромата си по-добре, когато са поднесени с температура около 10-12°C или дори 14°C за свръхпремиум вина.

Ако ги поднесем по-студени, няма да чувстваме ароматите и вкусовете на виното и това няма смисъл.

 

Червени вина

С червените сортове вино трябва да внимаваме с температурата, защото ако преминем 20°C, ще се усети повече алкохолът, отколкото плодовият вкус и ще бъде тежък в устата.

Въпреки това можем да стандартизираме 14°C като минимална и 18°C като максимална граница за сервиране на червено вино.


Пицата е национално италианско ястие и е любимо на десетки хиляди хора в цял свят. Прототипът на пицата се е появил на трапезите на древните римляни.

прочети още

Пицата е национално италианско ястие и е любимо на десетки хиляди хора в цял свят. Прототипът на пицата се е появил на трапезите на древните римляни.

прочети още