Крушите са много по-полезни, отколкото си мислим! Вижте защо!

Крушите са много по-полезни, отколкото си мислим! Вижте защо!

10 юни 2018

Крушите са по-ефективни в борбата със стомашните заболявания, отколкото някога сме предполагали. Учените изненадаха с ново откритие за ползите от тези плодове.

Изследователи от университета на Северна Дакота доказаха по неоспорим начин, че крушата унищожава бактерията Хеликобактер пилори, която колонизира стомаха след ферментация.

Сортовете с доказани способности са Бартлет и Старкримсон.Фенолите и антиоксидантите в тях забавили действието на ферментите, участвали в метаболизма на глюкозата и нишестето.

За да има полза от крушата обаче, тя трябва да се яде цяла, без да се бели. Причината е, че в кората ѝ се съдържа 3-4 пъти повече фитонутриенти от вътрешността. В нея се намират и около половината от фибрите на плода.

Крушата и до момента се считаше за доста полезна заради богатството си на целулоза, витамин Ц и калий. В един плод има до 100 калории.

Крушите имат много повече ползи, отколкото смятате. Още от дълбока древност те се използват от китайската медицина при белодробни заболявание.Сокът от плодовете се препоръчва в горещите летни дни, когато може да се появи слуз в белите дробове, което да доведе до недостиг на въздух.

 

Полифенолите в крушите ги превръщат в прекрасно средство за борба с диабета. Необелените круши имат защитен ефект срещу развитието на диабет от тип 2, и помагат за по-ниски нива на кръвната захар.За да подобрят инсулиновата чувствителност, трябва да се похапват повече от пет пъти седмично.

Малцина знаят, но в крушите се съдържа така необходимата за бременните жени фолиева киселина.В една голяма круша има до 14 мкг от веществото, което предотвратявана вродени дефекти при деца. Препоръчителен дневен прием през първите 12 седмици оот бремеността е 700 мкг, а при възрастни и деца над 11-годишна възраст - 200 мкг.

Вкусният сок от круши е перфектен за бебета, тъй като повишава имунитета им. В него се съдържа и естественият антихистамин – кверцетин, който спасява страдащите от сенна хрема и алергии.

Крушите съдържат високи нива на минерала бор, който помага на тялото да запазва калция. В тях има и високо съдържание на витамин К, който е от жизненоважно значение за здравето на костите.

Едно от най-интересните приложения на крушите е срещу махмурлук. За да не ви боли глава на сутринта, изпийте чаша сок от круши.


Пицата е национално италианско ястие и е любимо на десетки хиляди хора в цял свят. Прототипът на пицата се е появил на трапезите на древните римляни.

прочети още

Пицата е национално италианско ястие и е любимо на десетки хиляди хора в цял свят. Прототипът на пицата се е появил на трапезите на древните римляни.

прочети още