Пицата е национално италианско ястие !

Пицата е национално италианско ястие !

29 септември 2019

Пицата е национално италианско ястие и е любимо на десетки хиляди хора в цял свят. Прототипът на пицата се е появил на трапезите на древните римляни.

Тогава са сервирали парчета месо върху големи къшеи хляб. Родината на пицата е Неапол. През 1552 година от Перу в Европа пристигат доматите. Класическата италианска пица се появява през XV век.

В Неапол дори съществувала професия, която се наричала пицайол – това са били хора, които са правели пици за италианските селяни. Класическите съставки на пицата са специално тесто, кашкавал, домати, месо, морски дарове, зеленчуци, гъби.

Векове наред пицата била ястие за бедняци. Но тя се харесала на Мария Каролина Лотарингска, жената на неаполитанския крал Фердинанд Четвърти.

След нея пицата станала любима на италианския крал Умберто Първи и жена му Маргарита Савойска. Именно на нея е кръстена пицата Маргарита, която в нейна чест е направена с продукти в цветовете на италианското знаме – червени домати, зелен босилек, бяла моцарела.

Пицата бързо станала любима на много хора в цял свят, най-голяма популярност има тя в Америка и в Европа. Тайната й се крие в лесното й приготвяне и голямото разнообразие от рецепти.

 

Пицата съдържа домати, които съдържат ликопен – вещество, богато на антиоксиданти, които спомагат за профилактиката на сърдечно-съдови заболявания.

Кашкавалът в пицата е източник на калций, а тестото е богато на мая, която е полезна за организма. Но за активирането на тези вещества пицата трябва да се пече повече от единадесет минути на температура над 287 градуса.

Тестото за пица най-често се прави от пшенично брашно. То съдържа антиоксиданти, които имат противоокислителни свойства и спомагат за укрепването на имунната система.

В САЩ пицата е любима от втората половина на деветнадесети век, първоначално я приготвяли само в Чикаго. Тя се различава от италианската по това, че се прави върху пукхаво тесто, а не върху хрупкаво.

В някои рецепти на американските пици липсват домати. Съществува и пица, която се прави наопаки – отдолу се слага кашкавалът, отгоре тестото, а върху него се излива сосът.